Whisky in een fles is het eindprodukt
van het lange productieproces. Zoals reeds besproken
heeft een veelheid van factoren bijgedragen aan de ontwikkeling van een
specifiek produkt dat gekenmerkt wordt door een
uitgebreid geur- en smaakpalet. Deze zitten allen gevangen in de fles, en
zullen niet verder ontwikkelen zolang ze in de fles blijven. De whisky is dus
af. Het enig zinvolle wat we met het dierbare vocht nog kunnen doen is datgene
waarvoor hij bestemd is : consumeren !
Je kan whisky gewoon
drinken, of je kan whisky proeven (‘tasting’). Bij een tasting ga je
specifieke aandacht besteden aan de rijkdom van de drank. Dat kan je doen in
verschillende etappes :
Vooreerst lezen we het etiket (‘label’) dat zich op de fles bevindt.
Hier vindt je meestal de nodige informatie m.b.t. de herkomst (regio), de
ingrediënten en het alcoholpercentage. Als je met whisky vertrouwd bent, dan
geeft het etiket je reeds een vage aanwijzing van de
smaak en geur die je kan verwachten. Je kan ook
opteren om het label niet te lezen. Op die manier heb je geen
verwachtingspatroon, en ben je dus ook niet bevooroordeeld.
Een echt ‘whiskyglas’ bestaat niet. Het proeven
gebeurt –zoals bij zoveel alcoholische dranken- het best in tulpvormige glazen,
aangezien deze bovenaan een beetje versmallen en daardoor ook het aroma beter
vasthouden. Om de aroma’s nog beter in het glas te bewaren, kan het glas worden
voorzien van een dekseltje (‘match glass’). Dit is een glazen schijfje dat de bovenzijde
van het glas goed afsluit. Om de whisky dan te ruiken of te proeven, dien je
het dekseltje te verwijderen.
De kleur van ons geliefd gerstenat bekijk je best niet
in de fles. Het glas van de fles kan immers licht getint zijn, wat de kleur
vertekent. Nadat de whisky in het glas is gegoten, houden we het glas enigszins
tegen niet al te fel licht, en bekijken we de kleur. Meestal is het de kleur
van het vat die de kleur van de whisky gaat bepalen. Herinner je dat het vers
gestookte distillaat (de spirit) kleurloos is, en dat
de kleur dan ook verkregen wordt door uitwisseling van componenten met het vat
gedurende de rijping. De diepte van de kleur heeft dan weer te maken met de
rijpingtijd en met hoe vaak het vat al herbruikt is.
Lichtere kleuren wijzen meestal op het gebruik van ex-bourbon vaten, terwijl de
donkere kleuren meestal verkregen worden door het gebruik van ex-sherry en ex-portovaten. Soms wordt karamel toegevoegd om een
bepaalde kleurontwikkeling te bevorderen. Deze toevoeging is trouwens niet van
invloed op de smaak van de whisky. De kleur van de whisky kan variëren van zeer
bleek (bijna de kleur van water) of zacht karamel tot donkerbruin of zelfs
zwart.
Nadat we de kleur in ogenschouw hebben genomen,
wordt het tijd om onze neus te gebruiken. Bij het ruiken
van de whisky moeten we steeds beseffen dat ons reukorgaan eigenlijk ook een
proeforgaan is. Het is zo de smaak van om het even wat we tot ons nemen, door
de hersenen beoordeeld en/of herkend wordt als een combinatie van prikkels op
de tong EN prikkels in de neus ! Het ruiken van de whisky is dan ook van even
groot belang als het op de tong nemen ervan ! Ruiken
doe je in verschillende keren. De eerste keer hou je je neus boven het glas (verwijder je match glass als je er eentje gebruikt). Laat de geuren opstijgen
in je neus zonder erbij te snuiven. Je eerste kennismaking met je nieuwe
vriend(in) is als een toevallige ontmoeting waarbij je elkaar opmerkt zonder
enige speciale toenadering te zoeken. Het is maar bij een tweede ruikbeurt dat
je je neus eventjes in het glas laat verdwijnen, en
met een zachte snuifbeweging de meer persoonlijke kantjes van je alcoholische
troetel leert kennen. Alvorens een derde keer te ruiken, laat je met en
draaiende beweging de whisky walsen in het glas. Hierdoor krijgen meer
moleculen en componenten de kans om zich in de gasfase te begeven,
en komen er dus meer aromaten vrij. De whisky geeft nu zijn volledig
geurengamma vrij, waarbij je nu uiterst intieme relatie toestaat de
verschillende aroma’s te herkennen. Als je over een zuivere neus beschikt, kan
je alleen aan de geur al zaken als hout, turf, heide, fruit, bloemen, kruiden,
granen,… herkennen.
Nu we toch intiem gaan met onze geliefde, gaan
we alvorens ze te ‘verzwelgen’ de ‘body’ ervan verkennen. We walsen het
glas tot de whisky een rand tegen de glaswand achterlaat. Deze
rand gaat ‘wemen’, dit is afdruipen naar de tot rust
gekomen whisky onderaan het glas. Indien de rand snel verdwijnt, en de
tranen van de weem dus snel langs de rand afdruipen,
dan hebben we te doen met een lichtvoetige speelse whisky die zich doorgaans
gemakkelijk laat drinken. Andersom, als de rand lang blijft kleven en de dikke
tranen langzaam afdruipen, dan gaat het om een whisky met veel body (stevig
karakter, die een zware indruk nalaat).
Na dit boeiende voorspel van heimelijk
aanschouwen en zachtjes aftasten, achten we de tijd rijp voor een eerste, niet
al te onstuimig fysisch contact. We nemen een klein slokje van de pure drank,
verspreiden het over de hele breedte van onze tong en laten het tot helemaal
achteraan lopen, er ondertussen voor zorgend dat elke smaakpapil de streling
van de godendrank ondergaat. Een waar boeket explodeert in je mondholte, en de
verschillende smaken komen zowel tergerlijkertijd als
achtereenvolgens tot uiting. Wens je de ontwikkeling van geuren en smaken te
bevorderen, dan kan je een paar druppeltjes zuiver niet bruisend bronwater (‘a splash of water’)
toevoegen. De ideale hoeveelheid water zal een eeuwige discussie blijven.
Volgens sommigen is elk druppel water overbodig, volgens anderen komen de
meeste aroma’s vrij in een mengsel van 50% whisky en 50% water. Nog anderen
ontdekken de verschillende smaken het beste bij nog meer water. Het is in elk
geval zo dat toegevoegd water de moleculaire samenstelling van de whisky zal
nopen tot een nieuw evenwicht, waardoor de overgang naar de gasfase van
bepaalde moleculen sneller zal optreden. Bij cask strength whisky (whisky die niet aangelengd gebotteld is)
is het sowieso aangeraden om water toe te voegen. Het
alcoholpercentage is er immers zo hoog dat de smaak van de alcohol de andere
smaken sterk overtreft. Gebruik nooit ijs om de whisky aan te lengen. Smaken en
aromaten worden er door verdoezeld en op een verkeerde wijze afgezwakt. Het ijs
zal immers een deel van de whisky absorberen, waardoor het smaakevenwicht van
de whisky die niet wordt geabsorbeerd, wijzigt.
Wat je in elk geval zal proeven, is dat er in
whisky veel meer zit dan enkel het hout van het vat en de alcohol
! Iedereen smaakt natuurlijk anders en heeft een eigen voorkeur. Toch
slaagt men er in op neutrale wijze een aantal geuren en smaken te catalogeren. Hier volgen enkele typische voorbeelden die je
kunnen helpen bij het proeven:
Smaakmaker Gegenereerde
smaak
Graan: Gerst – notig Rogge – kruidig, perpermuntachtig Tarwe – fris Maïs – romig |
Harde
granen Gras Grassige zoetheid Citroengras,
Bissongras |
Steen
en water: kalksteen: stevige brandy Graniet: zachtheid |
Zacht,
helder, ijzer, passievrucht Krijtachtige,
stevige body, verschroeide aarde |
Turf |
Rokerig,
geurig, teerachtig, verbrand gras |
Bloemen,
Heide |
Viooltjes,
heide, honing, varens |
Gist Whisky
mag officieel geen fruit of specerijen bevatten, maar door reacties tijdens de
gisting kunnen er smaken ontstaan die op bepaalde
vruchten lijken |
Aardbeien,
sinaasappels, citrusfruit, peren, appels |
Eik Nieuwe
eik of ex bourbon: vanille en kokosnootsmaken Sherry
buts:
donker fruit karakter |
Appels,
rozijnen, abrikozen, vanille, kokosnoot |
Wind
en Zee Verdampt zeewater (Islay) |
Zeezout,
pekel, zand, zeewier |
Tijdens het proeven doe je er goed aan om na het
eerste contact de whisky door je mond te laten bewegen om alle smaakcomponenten
de tijd te geven tot je hersenen door te dringen. Na het doorslikken blijft de
smaak nog enigszins hangen. Wat je nu proeft noemen we de nasmaak of afdronk (‘finish’). Het kan zijn dat de nasmaak
heel snel verdwijnt, maar hij kan evenzo minutenlang blijven hangen. Naar het
schijnt slagen sommige whisky’s er in om te overnachten in de mond van de
drinker. In dit (eerder zeldzame) geval spreken we van ‘a very
long finish’.
Mensen die van whisky-tasting
een ware hobby maken, maken dikwijls ook proefrapporten op van de gedane tastings. Klik hier om een voorbeeldje van
een proefrapport te downloaden.
Zo, dit is een korte, onvolledige beschrijving
van hoe je whisky kan proeven. Om van een glas whisky te genieten is tasten
echter niet steeds noodzakelijk ! Gewoon lekker
achterover in de clubzetel genieten van een glas single malt is evenzo plezant ! Cheers !