SOORTEN WHISKY
Graanwhisky
Graanwhisky is whisky gestookt van eender welk graan of combinatie van granen,
al of niet in combinatie met neutrale distillaten. Welke granen gebruikt worden
voor het stoken van graanwhisky is nogal afhankelijk van het land van herkomst.
Zo is het gebruik van rogge en maïs typisch voor Noord-Amerika.
Single Grain Whisky
Graanwhisky van hetzelfde distillaat wordt ook wel eens single grain whisky genoemd. In principe is hier dus geen ruimte
meer om na het distilleren van één run (één volledige kringloop van graan tot
distillaat) nog te mengen met andere distillaten uit vorige runs.
(Straight) Rye Whisky
Rye whisky, of roggewhisky wordt vooral in Canada en
de Verenigde Staten gestookt. In de Verenigde Staten moet Rye
Whisky minimum 31% rogge bevatten. Indien het percentage > is dan 51% dan
spreekt men van een Straight Rye Whisky. Naargelang
de lokale wetgeving varieert het percentage rogge en het al of niet toelaten
van toevoeging van neutrale distillaten. In Canada is het dan weer toegelaten
om neutrale distillaten toe te voegen en zelfs vruchtenwijn, waardoor deze Rye meestal ook lager in alcoholvolume is.
Bourbon
Bourbon is een whisky die in bepaalde staten (vnl. Kentucky
en Tennesse) van de V.S.
wordt gestookt. De whisky bevat 50 à 90 % maïs waarbij nog een kleine
hoeveelheid rogge of tarwe met gerstemout wordt gevoegd. Typisch voor Bourbon
is dat de whisky moet rijpen op geschroeide eikenhouten vaten. Deze vaten mogen
slechts één maal gebruikt worden. Het is ook daarom dat veel gebruikte Bourbon
vaten naar Schotland worden uitgevoerd om daar Schotse whisky op te laten
rijpen. In Schotland geldt de beperking van éénmalig gebruik trouwens niet. De
duur van rijpen en het alcoholgehalte van Bourbon is afhankelijk van staat tot
staat.
(Straight) Corn
Whisky
Corn whisky is een graanwhisky die tot 80% maïs
bevat. Indien het percentage > is dan 80 % dan spreekt men van een Straight Corn Whisky Het overige percentage is gerstemout.
Malt whisky
Om de naam Malt whisky te mogen dragen moet het distillaat enkel gestookt zijn
van gemoute gerst (dus zonder dat er andere granen of neutrale alcoholen zijn aan te pas gekomen). Malt whisky vindt men
vooral in Schotland, hoewel er nog andere landen zijn die zich proberen toe te
leggen op het distilleren van Malt whisky.
Pure Malt
Pure Malt whisky is whisky die gestookt wordt in pot stills,
enkel uit gemoute gerst. Pot stills zijn eigenlijk grote koperen kuipen die de vorm van een ajuin
hebben. De top van die kuip loopt uit in een buis. Er zijn geen verdere
beperkingen om de naam pure Malt aan een whisky te mogen toekennen. Het
eindproduct mag dus een mengsel zijn van distillaten afkomstig zijn van
verschillende distilleerderijen, leeftijden, rijpingen,...
Single Malt
Als men pure Malts van één en dezelfde
distilleerderij tot een whisky mengt dan mag die whisky de naam single Malt
dragen.
Single Single Malt
Neen, dit is geen typfout. Ook single Malt wordt gemengd voordat hij in de fles
komt. Dit mengsel moet echter wel afkomstig zijn van distillaten van dezelfde
distilleerderij. Het moet dus niet dat alle whisky die tot een single Malt
verwerkt wordt van hetzelfde productieproces afkomstig is, m.a.w. de whisky kan
op verschillende tijdstippen gestookt geweest zijn, in
verschillende vaten gelagerd geweest zijn,….Als we nu echter een whisky
bottelen die uit één en hetzelfde vat afkomstig is dan hebben we een Single Single Malt.
Vatted Malt
De term vatted Malt slaat op het feit dat het
eindproduct, hetgeen je dus in je fles vindt,
afkomstig is van verschillende distilleerderijen. Het moet echter nog steeds om
Malt gaan, dus er mag enkel gemoute gerst gebruikt zijn om het distillaat te bekomen. Het distilleerproces is echter vrij.
Cask Strength
Whisky
Whisky wordt voor hij in de fles belandt aangelengd met water, tot op een
bepaald alcoholvolume. Dat volume is afhankelijk van wat de distilleerderij
verlangt (bijvoorbeeld Tallisker 45,8°) of van de
afzetmarkt (40° of 43°). Bottelt men echter niet aangelengde whisky, dus een
mengsel van verschillende vaten, zonder toevoeging van water, rechtstreeks in
de fles, dan hebben we een Cask Strength
Whisky : een whisky op vatsterkte.
Cask Straight Whisky
Een single Malt whisky op cask strength,
doch waarvan alle flessen gebotteld werden met whisky uit één en hetzelfde vat
is dan weer een Cask Straight Whisky.
Vintage
Het summum van single Malt zou de Vintage moeten zijn. Dat is single Malt van
één en hetzelfde vat, doch op zijn top gelagerd (slechts gebotteld als de drank
op zijn hoogste niveau van rijping is).
Blended whisky
Blended whisky is wat zijn naam zegt: een mengeling
van graan- en Maltwhisky. Ook in blendwhisky's
zijn er verschillende types:
- Gewone blended
whisky.
De meest ordinaire whisky is de gewone blended. Deze
whisky is een mengeling van Malt- en graanwhisky. Meestal is die verhouding 80%
graan - 20 % Malt.
- Luxe Blended.
Daarmee bedoelt men dat de mengeling in de fles uit 50% Malt en 50 %
graanwhisky bestaat. Het percentage Malt is dus hoger wat de
kwaliteit van de whisky zou moeten verbeterd hebben.